Optika Stefanović - veliki izbor dioptrijskih naočara, naočara za sunce, dečijih naočara, sočiva. Veliki izbor vrlo kvalitetnih stakala - poznati brendovi. Foto gray stakla. HMC stakla, Bojenje plastičnih stakala.

Stakla za naočare - obična dioptrijska stakla, plastična dioptrijsla stakla, HMC stakla, UV zaštita.

Kontrola vida na NIDEK keratometru. Kao dodatnu metodu kontrole koristimo i dodatne setove stakala. Pouzdano i kvalitetno.

Dioptrijske naočare - veliki izbor ramova tj. okvira za naočare. Izuzetan kvalitet i povoljna cena.

Naočare za sunce - veliki izbor i kvalitet - pouzdana UV zaštita.

Dečije naočare

Sočiva za oko

Tata, hoću i ja svoje naočare za sunce!

 

Spremili ste se da sa porodicom što pre pobegnete od gradske vreve i poslovnih obaveza i uživate negde u blagodetim sunca. Iako ste spremili sve neophodne preparate za zaštitu kože, šešire i kačketiće da pokrijete teme, da li ste razmišljali da svojim mališanima nabavite odgovarajuće naočare za sunce? Optičari ističu da bi deca već od treće godine života morala da nose naočare za sunce i to sa UVA i UVB filterima. Mnogi očevi i majke rizikuju vid svoje dece jer uporno ignorišu opasnosti kojima prete štetni sunčevi zraci.

 

Najnovija istraživanja potvrđuju teze oftalmologa, pošto su dokazala da deca već od osamnaeste godine absorbuju 80 procenata UV zračenja kojem su izloženi tokom života. Oči mališana su osebno osetljive na štetnt sunčeve zrake, njihove zenice su veće nego kod odraslih, tako da svetlost u njih prodire mnogo lakše i dublje pa ih tako i oštećuju.

 

Izloženost UV zračenju povećava rizik od očnih oboljenja. Roditelji se ponekad dvoume oko toga da li treba da namažu kremom sa zaštitnim faktorom, ali kada se radi o zaštiti očiju najmlađih tu se tek ne opterećuju previše. Nikada nije prerano da vaše dete počne da nosi naočare za sunce, a mališani bi trebalo da nose već od treće godine.

 

Znači, dragi roditelji kupite naočare za sunce svom detetu ali vodite računa da stakla imaju sigurnu filter zaštitu. Naočare moraju da poseduju stakla sa jasnom deklaracijom na kojoj se nalazi upozorenje da štite od UV zračenja.

 


 

Naočare-dečije muke

 

Deca obično ne primaju dobro vest da će morati da nose naočare. Kao jedno, sva pomagala su neudobna, potrebno je vreme da se priviknu na njih i nikad i ne postanu stvarno udobna. Plus, tu je još jedan dečji strah: da će im se druga deca smejati. Taj strah uopšte nije neopravdan, jer ismevanje dece koja se po bilo čemu razlikuju (a ta različitost može se ogledati i u nošenju naočara) nije nimalo retka pojava.

Šta učiniti kada od lekara saznate da će vaše dete morati da nosi naočare i kada dete počne da vam kuka zbog toga? Na neudobnost će se navići, to znate i sami, ali šta je sa reakcijama okoline? Teško je naljutiti se na dete što se boji kako će izgledati u očima svojih vršnjaka. Pored toga, ljutnja ionako ne bi bila baš konstruktivna.

 

Da ublažite detetovu strepnju, evo jednog predloga: pretražite Internet, prelistajte časopise, nađite neke lepe filmove - ono što u svemu tome tražite su razne poznate i "kul" ličnosti koje takođe nose naočari (Hari Poter...). Jednom kad budete sakupili pristojnu gomilu takvih slika (bilo da se radi o isečcima iz časopisa, ili slikama prikupljenim preko Interneta, ili...), pokažite tu kolekciju svom detetu. Tako će se ono svojim očima uveriti da se može biti "kul" i sa pomagalom.

 

Jednom kada se bude uverilo u to, promeniće se i njegov stav prema pomagalu i prema sebi sa tim pomagalom. Onda će mu i zadirkivanje vršnjaka lakše pasti, jer će unapred znati da nema čega da se stidi - znaće da je ono "kul", a da oni koji ga ismevaju to nisu. Sa takvim njegovim stavom i moguće zadirkivanje će vrlo brzo prestati.